Frågespelet Trivial Pursuit

Trivial Pursuit är ett folkkärt spel som hittas hos många svenskar, och det har spelats flitigt i decennier runtom vårt avlånga land. Spelet uppfanns av kanadensarna Chris Haney, John Haney och Scott Abbot och det lanserades året 1982.

Hur man spelar

Spelreglerna är simpla och handlar om att flytta sina marker med hjälp av en tärning som beslutar hur många steg du får ta. Sedan ska du besvara de olika frågor som är aktuella på spelplanen där du hamnar, och frågorna är indelade i sex olika kategorier som exempelvis underhållning, kultur, historia och så vidare. När det är dags att svara på en fråga måste du gissa rätt för att kunna avancera ytterligare, annars går turordning till nästa person vid spelbordet. Målet är att fylla upp en så kallad ”tårtbit” med pluppar som du blir tilldelad vid varje specifik kategori av frågor för att sedan ta sig till spelets mitt där du får en ytterligare fråga. Svarar du rätt på den frågan så har du vunnit spelet, och det är alltså inte svårare än så att spela.

Olika utgåvor

Det finns många utgåvor av spelet och under tidens gång så har samhället utvecklats mer och mer och därav har nya versioner av spelet skapats för att hålla det uppdaterat efter samhällets utveckling. Du kan även köpa särskilda utgåvor som riktar in sig på Disney eller Star Wars-sagan om du så önskar, och den svenska upplagan kom redan året 1984.

Årets spel

Spelet har utsetts som årets spel i Sverige året 1985 och det är inte ovanligt att du hittar en utgåva av spelet i ett hem i Sverige. Många spelar det tillsammans med familjen under högtider eller i goda vänners lag vid olika fester, och det blir aldrig långtråkigt när man spelar har Trivial Pursuit, eller TP som det också förkortas. Detta spel fungerar för nästan alla åldrar och det enda du egentligen behöver är allmänkunskap.